Una dintre cele mai frecvente boli pe care le acuză pacienții care ne sună sau ne scriu să ceară detalii despre produsele B-Cure este hernia de disc.  

Hernia de disc este boala noului mileniu. Cauzată de degenerarea specifică vârstei și lipsei activităților fizice adecvate, respectiv de un stil de viață sedentar, de ore în șir petrecute stând pe scaun, de creșterea necontrolată în greutate sau dimpotrivă, de efort fizic în exces, care nu ține cont de potențialul real al persoanei, hernia de disc este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni adiacente coloanei vertebrale. 

Pentru a înțelege cum apare și cum se manifestă această boală, să începem prin a examina structura coloanei vertebrale. 

Pilonul de susținere al corpului omenesc, cea care ne asigură stabilitatea și verticalitatea corpului, și totodată organul de protecție al măduvei spinării, organul care conduce impulsurile de la creier la sistemul nervos periferic, coloana vertebrală este unul dintre cele mai fascinante mecanisme ale corpului omenesc. Ca atare, datorită acestor funcții de importanță vitală, bolile, traumatismele, disfuncționalitățile coloanei vertebrale au un impact devastator asupra calității vieții persoanelor afectate. 

După cum probabil că vă amintiți de la lecțiile de anatomie, coloana vertebrală este componenta scheletului axial și este formată din 34 de oase în formă de inel, numite vertebre. Flexibilitatea specifică a coloanei vertebrale sănătoase de datorează faptului că aceste inele sunt legate printre ele de niște cartilaje numite discuri intervertebrale. Asemenea unei gogoși cu dulceață, discul e format dintr-o membrană solidă (inelul fibros) în exterior, și o porțiune moale și elastică (miezul pulpos) în interior. 

Datorită vârstei, degradării cauzate de sedentarism, postură fizică incorectă, obezitate, diverselor traumatisme, în inelul fibros pot apărea fisuri, ceea ce va determina miezul pulpos să se deplaseze în exterior (hernia însemnând în general părăsirea incintei, adică, o deplasare anornală a unui organ sau a unui țesut dat printr-o spărtură a unui alt organ sau ţesut destinat să ţină respectivul organ în locul lui anatomic). 

Această deplasare afectează direct nervii din apropiere, şi, cum am discutat deja mai sus că aceştia se conectează la întregul corp, simptomele pot fi cumplite: o durere de nedescris, care se poate resimţi în zona din imediata apropiere sau poate radia până în mână / picior – în funcţie de poziţionarea discului fisurat, completate de o eventuală amorţeală sau slăbiciune fizică a membrelor respective, pentru că hernia afectează direct muşchii „serviţi” de nervul respectiv. 

În concluzie, persoana va întâmpina dificultăţi în a ridica sau a ţine obiecte, sau în a merge. 

În funcţie de poziţionarea discului fisurat – mai exact zona specifică a coloanei vertebrale în care apare – avem de a face cu hernia de disc cervicală (când e afectat un disc din zona superioară a coloanei vertebrale, din zona gâtului, umerilor sau braţelor, ceea ce duce la dureri, spasme, slăbiciune în aceste zone, iradiind uneori până în antebraţ sau chiar în degete), sau cu hernia de disc lombară, când vorbim despre porţiunea inferioară a coloanei, în apropierea bazinului. Aici, nervii cei mai importanţi care pot fi afectaţi sunt cel sciatic sau cel femural, ceea ce duce la dureri şi senzaţie de slăbiciune în zona feselor, a coapselor sau a gambelor. 

Pentru că durerile nu sunt specifice unei anumite categorii de boli, oamenii pot încerca diverse tratamente topice, fără să-şi dea seama de adevărata sursă a problemei decât după agravarea herniei. 

Pentru că, da, hernia se agravează. Cele patru stadii ale acestei boli sunt: protruzia (când discul se extinde şi inelul fibros extern devine mult mai fragil), prolapsul (când discul iese din cavitate, iar miezul elastic, pulpos creează presiune asupra inelului protector), extruziunea (când, după apariţia fisurii, miezul începe să iasă şi sechestrul (când miezul pulpos se revarsă în canalul spinal). 

Evident, odată cu agravarea bolii, se agravează şi simptomele: 

-în primă fază, dureri intermitente, care apar în cazul efortului sau al anumitor poziţii greşite şi dispar la repaus. 

-în a doua fază: dureri bruşte, în multe cazuri permanente, cu iradieri până în extremităţi. 

-în a treia fază, hernia comprimă sau chiar lezează nervi din apropiere, limitând mobilitatea şi sensibilitatea membrelor, generând pierderea controlului asupra vezicii urinare şi colonului, ba în anumite cazuri, ducând la leziuni permanente ale măduvei spinării. 

Când să mergi la doctor?

Dacă apare senzaţia de durere care iradiază din spate şi până la nivelul membrelor; sau dacă apar amorţeala şi slăbiciunea unui membru. 

Cum se diagnostichează? 

Prin examinare fizică, urmată de eventuală examinare neurologică sau teste imagistice: radiografie, CT sau RMN. 

Cum se previne? 

Acum o să repetăm toate clişeele care apar la televizor după o sesiune de reclame: alimentaţie sănătoasă, un program regulat de exerciii fizice, menţinerea unei posturi corecte când stăm în picioare sau aşezaţi, evitarea suprasolicitării coloanei ridicând obiecte a căror greutate depăşeşte forţa fizică a persoanei. 

Ce poate face B-Cure Laser pentru tine? 

Terapia cu soft laser (laser de intensitate scăzută) este o modalitate non-invazivă de vindecare a ţesuturilor prin stimularea activităţii celulare, fortificarea comunicării intracelulare şi stimularea circulaţiei sangvine. 

Concret, prin utilizarea cu regularitate, soft laser-ul asigură regenerarea naturală şi fortifierea inelului fibros, împiedicând fisurarea. 

Vrei să afli mai multe detalii? 

Vreți să discutați cu specialistul nostru?

Completați formularul de mai jos, iar specialistul nostru vă va

contacta cu detalii despre problema Dvs.