Tratament alternativ

Terapia cu laser este un tratament alternativ pentru unele tipuri de durere, cum ar fi cel asociat adesea genunchiului. Cercetările privind terapia cu laser sunt preliminare, iar majoritatea asigurătorilor consideră că este experimentală. Cu toate acestea, unele studii arată că pot ameliora durerea, inclusiv dureri de genunchi.

Terapia cu laser este, de asemenea, cunoscută sub numele de terapia cu laser la rece, terapia cu laser de clasa III sau terapia cu laser cu nivel scăzut (LLLT). Unele studii precoce au arătat că laserele ar putea ajuta la vindecarea rănilor. Dacă este adevărat, acest lucru sugerează că ar putea ajuta organismul să repare pagubele cauzate de leziuni, artrită sau alte boli. Cu toate acestea, primele studii privind laserele cu terapie rece nu au fost controlate studii clinice.

Tehnologie noua

Terapia cu laser este relativ nouă, iar cercetătorii nu știu încă dacă au vreun risc pe termen lung. Majoritatea studiilor au analizat efectele pe termen scurt, deci este posibil ca terapia cu laser să poată declanșa efecte secundare pe termen lung care nu au fost încă realizate.

Fapte rapide privind terapia cu laser pentru durerile genunchiului:

  • Susținătorii terapiei cu laser spun că oferă atât ameliorarea temporară a durerii, cât și vindecarea pe termen lung.
  • Suporterii terapiei cu laser sugerează că ar putea trata boli atât de diverse precum artrita, durerea cronică, tulburările articulare și chiar dependențele, cum ar fi fumatul.
  • Cercetările privind durerea din alte zone ale corpului sugerează că terapia cu laser poate oferi, cel puțin, o reducere temporară a durerii.
  • Spre deosebire de laserele chirurgicale, laserele reci nu incalzesc tesuturile corpului.

Ce este terapia cu laser?

Terapia cu laser pentru durerile genunchiului este un tratament alternativ care câștigă popularitate.
Terapia cu laser este considerată mult mai puțin invazivă decât cea chirurgicală tradițională, cu un risc mai mic implicat.

Chirurgile laser sunt din ce în ce mai frecvente în medicină și tăiate mai precis decât echipamentele chirurgicale tradiționale, reducând riscul de rănire și ajutând la accelerarea intervențiilor chirurgicale.

Cu toate acestea, aceste lase „fierbinți” pot fi periculoase atunci când sunt utilizate incorect. Pe de altă parte, laserele „reci” folosite în LLT pentru a trata durerea sunt mult mai slabe decât laserele chirurgicale și nu pot tăia sau arde pielea.

Susținătorii terapiei cu laser susțin că pielea absoarbe foarte puțină lumină, permițând laserului să pătrundă adânc în țesuturi. Aceasta permite vindecarea țesutului deteriorat fără efecte secundare. Și pentru că puterea este foarte scăzută, nu există nici un risc de arsură.

Poate terapia cu laser ajuta la dureri de genunchi?

Experții nu sunt siguri de răspunsul la această întrebare.

Majoritatea cercetărilor s-au concentrat asupra osteoartritei și a durerii cronice. Dacă terapia cu laser nu funcționează, nu este clar cum și de ce. Laserele ar putea îmbunătăți circulația, să susțină sănătatea celulelor, să elibereze endorfine care luptă împotriva durerii, să reducă inflamația sau să încurajeze creșterea țesuturilor noi, sănătoase.

Cercetarea preliminară este promițătoare. Dar nu există dovezi concludente că laserele cu terapie rece pot trata durerea sau orice afecțiune medicală de bază. Mulți asigurători, precum și Medicare și Medicaid , nu acoperă terapia cu laser.

Ce spun studiile clinice?

O revizuire Cochrane din 2005 a evaluat capacitatea LLT de a reduce durerea artritei reumatoide , o cauză comună a durerii genunchiului. S-a găsit dovezi pentru ameliorarea moderată a durerii pe termen scurt, cu câteva efecte secundare.

Un studiu din 2009 a comparat persoanele cu dureri de genunchi care au primit LLT unui grup care credea doar că primeau LLT. În comparație cu grupul tratat cu placebo , cei care au primit terapia cu laser au raportat mai puține dureri.

Deoarece nu este clar cum funcționează terapia cu laser, nu se știe dacă rezultatele acestor studii pot fi aplicate la genunchi.

Un studiu din 2008 a analizat studiile anterioare, randomizate, controlate cu placebo, privind tratamentul LLT cot de tenis . Studiile incluse în analiză nu au privit cum și de ce terapia cu laser a redus durerea și nu a măsurat ameliorarea durerii pe termen lung.

Analiza din 2009 a analizat cercetările anterioare privind terapia cu laser pentru durerile la nivelul gâtului. Studiul a constatat o ameliorare semnificativa a durerii, cu durata de pana la 22 de saptamani. În timp ce unii oameni au prezentat efecte secundare, aceste efecte nu au fost diferite de cele întâlnite la un placebo.

De ce este atât de greu să determinați dacă funcționează?

Una dintre problemele cu terapia cu laser este aceea că studiile diferite privesc diferite lungimi de undă de lumină. Acest lucru face dificilă compararea unui laser cu altul. De asemenea, diferiți producători fac recomandări diferite cu privire la frecvența și durata tratamentului.

Pentru ca terapia cu laser să devină un tratament standard pentru durerile de genunchi, medicii ar trebui să știe care lungime de undă este cea mai eficientă și la ce doză.

Riscurile și complicațiile terapiei cu laser

Laserele utilizate în acest tip de terapie sunt reci, deci există un risc redus de efecte secundare grave. Majoritatea studiilor nu au descoperit efecte secundare. Atunci când studiile găsesc efecte secundare, ele sunt minore și similare cu efectul secundar al unui placebo. Deoarece laserele sunt reci și mai puțin puternice decât alte lasere medicale, este puțin probabil ca ele să provoace probleme serioase de sănătate.

Puține cercetări au arătat că terapia cu laser oferă relief pe termen lung. Pentru persoanele care caută ajutor la prețuri accesibile, există adesea opțiuni mai bune, inclusiv tratarea cauzelor care stau la baza durerii, cum ar fi artrita reumatoidă.

Care sunt alternativele pentru durerile genunchiului?

Fizioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii cronice la genunchi fără a fi nevoie de terapie cu laser.

Strategiile de management la domiciliu, cum ar fi odihna, pachetele de gheata, compresia, caldura, masajul, intinderea, exercitiul fizic si utilizarea medicamentelor fara prescriptie medicala, toate pot oferi o usurare temporara pentru durerile minore ale genunchiului.

Pentru dureri cronice sau severe la genunchi unele tratamente pot oferi relief. Acestea includ:

  • exerciții de întărire
  • fizioterapie
  • injecții genunchi, suplimente cu acid hialuronic și corticosteroizi
  • artrocentesis, care implică îndepărtarea fluidului articular printr-un ac
  • prescripția medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • medicamente pentru artrita, cum ar fi biologici, anti-reumatice, corticosteroizi și medicamente împotriva durerii
  • tratamente alternative, cum ar fi acupunctura și îngrijirea chiropractică
  • operatie la genunchi

Terapia aceasta poate funcționa alături de aceste tratamente, așa că tratamentul cu laser nu înseamnă că trebuie să renunți la alte opțiuni.

Vreți să discutați cu specialistul nostru?

Completați formularul de mai jos, iar specialistul nostru vă va
contacta cu detalii despre problema Dvs.














Vreți să discutați cu specialistul nostru?

Completați formularul de mai jos, iar specialistul nostru vă va

contacta cu detalii despre problema Dvs.